Tips och råd
That new shoe feeling!
Att ge dina skor kärlek ökar inte bara livslängden, men också för en bra känsla. Alla vet vi den där känslan att sätta på sig ett par nyköpta skor, man får en liten kick och vill inget hellre än att visa upp dem!
Att ge dina gamla skor ett nytt liv med skovård känner vi är precis samma sak. Men alla vet inte hur man ska ta hand om sina skor eller anser att det kan vara krångligt och omständligt. Vi ska nu hjälpa dig med detta, och efter det kommer du vara det nya skoproffset på stan!
Impregneringsspray
Vid ett köp av nya skor så får du med största sannolikhet en fråga om du har impregneringsspray hemma. Nästan alla har det hemma idag, då denna fråga har ställts sen den första impregneringssprayen kom.
Men faktiskt så är det så att det är det första du ska göra med dina nya läderskor innan du tar dem i bruk. Frågan kanske känns uttjatad men om inte annat så hjälper frågan genom att påminna dig att du ska göra det, alternativt att du måsta köpa en ny då din gamla tog slut för två veckor sedan.
Men, eftersom denna fråga alltid ställs, kanske många tror att det är bara den som behövs för att ta hand om sina skor. Eller tror att man ska börja med impregneringsspray och sen smörja in skorna med skokräm till exempel.
Enda gången du börjar med impregneringsspray är när skorna är nya, annars ska den alltid avslutas med.
Skinn
Till släta läder behöver du fyra produkter. Borste, rengöring, skokräm och impregnering.
1. Börja först med att borsta av skorna från smuts med en skoborste.
2. Sedan ska vi rengöra lädret på djupet med ett skoschampo med hjälp av en svamp eller trasa. Ta skoschampo på svampen och sedan gnugga lätt på lädret så vi får bort smuts och gamla putsrester.
3. När skorna har torkat från schampot ska vi tillföra skokräm. För bästa resultat är det bra att använda en skokräm med samma färg som skon. Skokräm med färg är inte täckande men tillför en styrka. Därför ska du aldrig vara orolig om du använder en ljusbrun skokräm på en mörkbrun sko, för skon kommer inte ändra färg. Men absolut kommer vi se en skillnad om vi använder en svart skokräm på en ljusbrun sko. Du ska alltid testa krämen på en dold yta först.
De flesta skokrämerna har en påstrykningssvamp, och med den kan du stryka direkt på lädret. Annars går det bra att använda en putsduk, svamp eller skoborste. Applicera krämen i cirkelrörelse. Låt sedan krämen torka in i lädret.
4. När krämen har torkat in ska vi putsa upp ytan, de flesta krämerna kan lämna en matt yta. För att få en polerad yta funkar en nylonstrumpa galant. Man kan antingen trä över den på en skoborste eller trä den över handen. Räkna dock med att du kommer få färg på händerna. Och sedan är det bara att gnugga för glatta livet. Hårt tryck och snabb rörelse ger en blankare yta.
Men för att få en satin yta fungerar det bra att torka av resterna av skokrämen med hjälp av en putsduk eller skoborste.
5. Avslutningsvis spraya skorna med impregneringsspray.
Mocka
Många har fått om bakfoten att mocka är ett svårt material och ta hand om. Men i själva verket använder man lika många produkter som till skinn. Däremot behöver skor med mocka tas hand om något oftare än skinnskor beroende på hur ofta skorna används.
Till mocka behöver du fyra produkter. Mockaborste, rengöring, vårdande vätska och impregnering.
1. Börja först med att borsta av skorna från smuts med en mockaborste. De flesta mockaborstar brukar ha två borstar, en med borst och en med gummi. Borst-sidan ska användas med en lätt hand och ska borstas över materialet och inte gnuggas med. Den sidan är perfekt för mocka och ta bort smuts. Gummi-sidan används främst för materialet nubuck men går även att använda på mocka. Dock ska man vara försiktig med den också, gnuggar man med den på mocka så finns det risk att man gnuggar bort ”håret” och får mer en slät yta.
2. Innan vi ska rengöra skorna på djupet måste vi blöta ner skinnet med en fuktig svamp. Detta är för att förhindra lädret att suga upp allt medel vi ska tillföra. När skon är fuktig så ska vi på med skoschampo, med hjälp av en svamp eller trasa. Ta skoschampo på svampen och sedan dutta på lädret så vi får bort smuts och gamla putsrester.
3. När skorna har torkat ska vi tillföra en vårdande vätska. För bästa resultat är det bra att använda en vätska med samma färg som skon. Vårdande vätska med färg är inte täckande men tillför en styrka. Men du ska alltid testa på en dold yta först.
De flesta vårdande vätskor har en påstrykningssvamp, och med den ska du dutta direkt på lädret. Låt sedan skorna torka.
4. När skorna har torkat ska vi rugga upp ytan för att ge lite mer liv till mockan. Det gör du genom att använda mockaborsten och kamma ytan fint med borst-sidan.
5. Avslutningsvis spraya skorna med impregneringsspray.
Nubuck
Att ta hand om nubuck är inte så stor skillnad mot mocka. Till nubuck behöver du fyra produkter.
1. Börja först med att borsta av skorna från smuts med en mockaborste. De flesta mockaborstar brukar ha två borstar, en med borst och en med gummi. Borst-sidan användas på mockaskor. Gummi-sidan används främst för nubuck men går även att använda på mocka. Kamma alltid över materialet och behövs något parti lite extra gnugg, tänk på at vara försiktig så du inte gnuggar sönder skinnet.
2. Innan vi ska rengöra skorna på djupet måste vi blöta ner skinnet med en fuktig svamp. Detta är för att förhindra lädret att suga upp allt medel vi ska tillföra. När skon är fuktig så ska vi på med skoschampo, med hjälp av en svamp eller trasa. Ta skoschampo på svampen och sedan dutta på lädret så vi får bort smuts och gamla putsrester.
3. När skorna har torkat ska vi tillföra en vårdande vätska. För bästa resultat är det bra att använda en vätska med samma färg som skon. Vårdande vätska med färg är inte täckande men tillför en styrka. Men du ska alltid testa på en dold yta först.
De flesta vårdande vätskor har en påstrykningssvamp, och med den ska du dutta direkt på lädret. Låt sedan skorna torka.
4. När skorna har torkat kan du använda gummi-sidan på mockaborsten för att kamma till ytan.
5. Avslutningsvis spraya skorna med impregneringsspray.
Oljat läder
Till oljat läder behöver du tre – fyra produkter. Vilket som känns bäst för dig.
1. Börja först med att borsta av skorna från smuts med en skoborste.
2. Innan vi ska rengöra skorna på djupet måste vi blöta ner skinnet med en fuktig svamp. Detta är för att förhindra lädret att suga upp allt medel vi ska tillföra. När skon är fuktig så ska vi på med skoschampo, med hjälp av en svamp eller trasa. Ta skoschampo på svampen och sedan rengör lädret så vi får bort smuts och gamla putsrester.
3. När skorna har torkat ska vi tillföra fett. Det finns vax för släta läder som man kan använda med hjälp av en skoborste. Vax både vårdar och skyddar. Däremot är det viktigt att man rengör skorna på djupet emellanåt då det finns risk för att man ”fettar sönder” skorna.
Sedan finns det en vårdande spray med olja som du sprayar över hela skon. Du får inte samma feta yta som med vax.
4. Har du inte använt vax ska du avslutningsvis spraya skorna med impregneringsspray med olja.
Syntet
Skor i syntet är väldigt lättskötta och behöver inte alls tas hand om så som läderskor. Men för att hålla skorna snygga och skyddas mot vatten och smuts behövs tre produkter.
1. Rengör skorna från smuts med skoborste eller trasa.
2. För att få bort tuffare fläckar kan du använda dig av en mild tvål men även skoschampo fungerar bra.
3. För att få en fin yta, använd en putssvamp. Använd även på klack och sula för en uppfräschad look.
4. Avslutningsvis spraya skorna med vattenbaserad impregnering. Viktigt att du inte använder impregnering för läder, det kan förstöra skornas ovandel och göra den flammig.
Textil
1. För att rengöra textilskor så går vissa skor att lägga i tvättmaskin, dock finns det alltid en lapp som tyder på att det går. Om inget sådant framkommer är det på egen risk! Skorna kan tappa formen, limmet från sulan kan lossna och färg kan försvinna.
Så för att rengöra textilskor är det bäst att använda skoschampo.
2. Vita textilskor kan bättras på med en flytande vit färg. Testa dock på en dold yta först!
3. Avslutningsvis spraya skorna med impregneringsspray.
Gummi
1. Skor i gummi rengörs enklast med ljummet vatten och mild tvål. Låt de sedan lufttorkas.
2. Skor i gummi, speciellt naturgummi ska vårdas med en spray eller svamp som innehåller silikon och bivax. Detta är för att återge gummit fukt. Det hjälper även om naturgummit har fått ett pulveriserat överskott i vitt. Det är en helt naturlig process som kallas "blommande", där de naturliga oljorna i gummit går till ytan.
3. Tänk på att förvara dina gummistövlar på en sval och mörk plats. Att ställa de i direkt solljus gör att gummit torkar och får en större risk för att spricka.
Lackat läder
På lackskor har en tunn, genomskinlig plastyta lagts på lädret. Det gör att man får en högblank yta. För att behålla materialets egenskaper behöver man två produkter.
1. Rengör skon genom att borsta bort smuts och damm med en skoborste.
2. Vårda sedan med en skolotion för lack. Applicera ett tunt och jämnt lager för att återställa skons lyster. Använd lätta tryck och cirkulerande rörelser med tubens påstrykare. Torka bort överflödig lotion med en putsduk.
3. Man ska aldrig impregnera lackskor! Lädret är redan skyddat genom lacken. Att impregnera riskerar att förstöra lackytan och missfärga skon.
Gör dina skor och fötter glada!
Nu har du tagit hand om dina skors ovanmaterial, men vad mer då? Jo, sulor! Att använda sulor i dina skor gör att du sliter mindre på originalsulan. Det finns massvis med olika sulor! Allt från ultratunna freshsulor till tjocka filtsulor, allt för att passa ditt behov. Efter sulan har gjort sitt byter du ut den mot en ny. Det är lite svårare att göra det med originalsulan. Hållbarheten på sulor beror på olika faktorer, framförallt hur ofta de slits på och hur mycket du som person svettas.
Ta hand om dina fötter! De får utstå väldigt mycket och det är de vår kropp vilar på.
Sulor med uppbyggd hålfot eller med stötdämpning ger dig ökad komfort och gör att du klarar av att gå och stå längre.
Alla människor har fotsvett och svettas i snitt 5 cl per dag. Därför är det bra att du låter skorna vila varannan dag, det behövs för att torka ur dem. Har du lösa sulor i är det bra att lyfta ur dem så de får luftas.
För att motverka odör i skon finns det deoprodukter. Antiluktsprayer och deosulor – lika självklart som vanlig deodorant.
Sköt om dina skor
• Byt klack när det behövs och gärna innan hela slitklacken har försvunnit.
• Dragkedja och kardborreband är en förslitningsvara och ska rensas från smuts och grus emellanåt för att hålla längre. Dragkedjan kan även smörjas för att den ska glida bättre, och tänk på när du sätter dig på dina skor att var försiktig när du drar upp dragkedjan. Att forcera kan göra att dragkedjan går sönder.
• Använd skohorn vid påtagning för att motverka att bakkappan trampas ned och går sönder. Att en bakkappa går sönder är oftast för att man inte har använt skohorn och är inget fabrikationsfel.
• Sätt i ett par nya skoband – skorna är som nya igen!